Voetbal in Nederland

Stukje geschiedenis

Van alle bestaande sporten is het voetbal de meest populaire sport in Nederland. Geen wonder dus dat slotspelletjes met voetbalthema het bijzonder goed doen in Nederland! In 1879 richtte de 14-jarige Pim Mulier de Haarlemse voetbalclub op en in de 30 jaar die hierop volgden, groeide het voetbal uit tot de meest favoriete sport van velen. In de late jaren 1890 en vroege jaren 1900 zag Nederland heel wat nieuwe clubs uit de grond schieten: in 1888 Sparta Rotterdam, in 1900 Amsterdamse voetbalclub Ajax, Feyenoord Rotterdam zag het levenslicht in 1908 en de club Philips Sport Vereniging Eindhoven in 1913. De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) werd op 8 december 1889 opgericht en trad toe tot de FIFA als een van de stichtende leden in 1904. Het professionele voetbal werd geïntroduceerd in 1954, samen met de oprichting van de Nederlandse Beroeps Voetbalbond.

De verschillende divisies in het Nederlandse voetbal

Het hoogste niveau in het Nederlandse voetbal staat bekend als de Eredivisie. Het tweede niveau wordt de Eerste Divisie genoemd. Het derde niveau de Tweede Divisie. Onder de tweede divisie staan nog twee amateurdivisies: het vierde niveau wordt de Derde Divisie genoemd, voorheen Topklasse, en het vijfde niveau de Hoofdklasse. De Topklasse werd gelanceerd in 2010, daarvoor was promotie naar of degradatie uit de Eerste Divisie niet mogelijk. In 2016 werd de Topklasse omgedoopt tot Derde Divisie en de Tweede Divisie werd nieuw leven ingeblazen.

Het Nederlandse elftal

Het Nederlandse voetbal staat bekend om zijn nationale voetbalelftal die meestal in oranje sportoutfit het veld optrekken. Het elftal zelf is niet onbesproken, ze wonnen het Europees kampioenschap in 1988 en hebben met succes deelgenomen aan vele Europese en Wereldbekers. Zo eindigden ze als tweede in de wereldkampioenschappen van 1974, 1978 en 2010 en werden ze derde in de UEFA Euro 1976 en het Wereldbekertoernooi in 2014. Samen met Duitsland is Nederland het enige Europese land dat zowel de Euro voor heren (1988) als de Euro voor dames (2017) heeft gewonnen.

De beste Nederlandse spelers

Fans van het Nederlandse voetbal hebben altijd al willen weten wie de beste Nederlandse voetballers aller tijden zijn. Nou, Nederland is de thuisbasis geweest van vele topvoetballers in het verleden en het heden. Marco Van Basten is volgens vele fans de beste Nederlandse voetballer, gevolgd door Johan Cruijff en Frank Rijkaard. Andere zijn: Ruud Gullit, Johan Neeskens, Dennis Bergkamp, Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder. De beste keeper blijkt volgens velen Edwin van der Sar te zijn. En ook de vrouwen mogen niet vergeten worden! In 2017 werd Lieke Martens tot beste voetballer verkozen, maar ook Manon Melis, een topscoorster, en Sari van Veenendaal zijn bekende namen in het vrouwelijke elftal van de Nederlandse nationale ploeg.