Wat moet je weten over de FIFA Wereldbeker 2018?

Wanneer begint het?

Het is al begonnen! Het nieuwe seizoen begon op 27 juni – slechts 21 dagen nadat Real Madrid kampioen werd in Cardiff – met de eerste van de vier kwalificatierondes, die eind augustus culmineerden in de play-off. De groepsfase begint op 12 september en duurt om de twee of drie weken tot 6 december. Na een winterstop van twee maanden beginnen de knock-out-etappes op 13 februari.

Het verloop van de kwalificatie

Tweeëntwintig van de 32 teams die de titel van dit seizoen zullen betwisten, zijn bevestigd en zullen eind augustus vergezeld worden door tien play-off-winnaars. Er zijn twee kwalificatiewegen:

De Champions Route

Zoals de naam doet vermoeden, is dit pad bedoeld voor nationale titelhouders, te beginnen met de tien laagst gerangschikte landen in de eerste kwalificatieronde. De vijf overwinnaars worden nadien vergezeld door de volgende 29 laagst geplaatste landen voor de tweede etappe en derde kwalificatieronde. De tien winnaars worden vervolgens geconfronteerd in vijf play-off verbindingen die zowel thuis als op verplaatsing worden gespeeld.

De UEFA-ranglijsten

Competitieroute – dit pad heeft kanten van hooggeplaatste landen die ergens tussen de tweede en vierde plaats eindigden in hun nationale competities. Er zijn twee fasen: tien teams starten in de derde kwalificatieronde en vijf teams wachten op de overwinnaars van de play-off. Ook hier worden de wedstrijden thuis of op verplaatsing gespeeld.

Welke zijn de 22 teams die al in de groepsfase zitten?

 • Spanje: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid
 • Duitsland: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig
 • Verenigd Koninkrijk: Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham Hotspur
 • Italië: Roma, Juventus
 • Portugal: Porto, Benfica
 • Frankrijk: Parijs Saint-Germain, Monaco
 • Rusland: Spartak Moskva
 • Oekraïne: Shakhtar Donetsk
 • België: Anderlecht
 • Nederland: Feyenoord
 • Turkije: Beşiktaş
 • Zwiterland: Basel

Wanneer worden de wedstrijden gespeeld?

De kwartfinales werden gespeeld op 3/4 en 10/11 april 2018. Juventus en Real Madrid hebben elkaar ontmoet in de kwartfinales in wat een herhaling leek van de finale van vorig seizoen. Daarnaast was er een volledig gelijkspel tussen Liverpool en Manchester City, Barcelona ontmoette Roma en Bayern München nam het op tegen Sevilla. De loting van de halve finale vond plaats op 13 april en de halve finale werd gespeeld op 24 en 25 april & 1 en 2 mei met Liverpool (Verenigd Koninkrijk), Bayern München (Duitsland), Roma (Italië) en Real Madrid (Spanje). De finale wordt gespeeld tussen Madrid en Liverpool op zaterdag 26 mei 2018 in het NSC Olimpiyskyi stadion in Kiev. Over wedden op voetbal wordt meer gezegd in een volgend artikel, maar misschien is de UEFA 2018 een eerste mooie uitdaging?